Регистрирай се тук
Забравена парола? | Помощ


Национална борса за недвижими имоти!

Четвъртък, 8.10.2015, 8:59

Български | English
НАЧАЛО
ПРОДАЖБИ
НАЕМИ
НОВИНИ
АГЕНЦИИ И СТРОИТЕЛИ
ЛУКС ИМОТИ
ПОЛЕЗНО
ГАЛЕРИЯ
ПОМОЩ

 

НОВИНИ

Жилищата в София поскъпнаха през Септември

В шест столични квартала средните цени на жилищата през септември са паднали с 2 до 23 евро/кв.м, докато в други осем са се повишили с 2 до 14 евро/кв.м.

ФИКСИНГ ЗА ДЕНЯ

1.95583
1.37001


2.18602
1.31308


ВСИЧКИ ИМОТИ ПО ГРАДОВЕ

  НОВИНИ

Еврейската GTC, собственик на 4 мола у нас, се слива

Предложението за сливането е било прието на извънредно събрание на акционерите миналата седмица.

АНКЕТА

Кое ще е по-изгодно в задаващата се криза - кредит или наем?

Според вас при задаващи се по-високи лихвени проценти от кредитните институции и застигащата ни имотна криза кое ще е по изгодно - покупка на имот или живот под наем?

 

 

ПОЛЕЗНО

Разликата в площта невинаги води до промяна в крайната цена

Размер на шрифта:

В практиката има различни случаи, когато посочената в договора за продажба квадратура на един недвижим имот се различава от фактическата.
Законът за задълженията и договорите в чл. 210 поставя основните критерии за правата и задълженията на двете страни, като разглежда две насоки в отношенията им по този повод: корекция на цената и право да се развали сделката.
Количественият критерий, който е възприет, е разлика в площта, която е по-голяма от 1/10. От голямо значение е как е била договорена продажната цена - общо за целия имот или на една мерна единица (кв. метър).


Особено актуални са разглежданите проблеми във връзка с новото строителство. При него е обичайно да се сключват предварителни договори,тъй като до довършване на етап „груб строеж" единствен предмет на продажбата по нотариален ред може да бъде правото на строеж на съответния обект. С подписването на предварителния договор между купувача и строителя се постига съгласие за продажба на бъдеща вещ - описания съгласно одобрения архитектурен проект обект - конкретния недвижим имот (апартамент, магазин, офис, гараж или др.).


Известно е, че в процеса на строителството много често се правят изменения, които водят до промени в квадратурите и към момента на изповядване на нотариалната сделка в представения вече с промените архитектурен проект и таблицата за ценообразуването към него могат да се видят разлики между посочените в предварителния договор и съществуващите квадратури след измененията.
Водени от практическия опит, много строители още при договарянето залагат клаузи, според които определят процент на разликата в окончателната квадратура и посочват за чия сметка ще бъде тя. Стандартното на пазара е до 5% от увеличението да бъде без доплащане от страна на купувача или при цени, които са значително по-ниски от продажните, а по-скоро се доближават до себестойността на продукцията. Що се отнася до намалението, при цена, уговорена на кв. метър от разгърнатата застроена площ на купувания обект, общата продажна цена би трябвало да се коригира надолу.


В посочената сфера голямо място има свободата на договарянето. Не трябва да се забравя обаче, че тези вътрешни отношения между страните по предварителния договор, който не прави купувача собственик, изобщо не променят правото на строителя да прави желаните от него промени, съобразявайки се единствено със собственика на терена, ако той му е учредил суперфиция срещу обезщетение.
От гледна точна на правната доктрина към отношенията по предварителните договори не е приложим чл. 210 от Закона за задълженията и договорите, защото той урежда друга хипотеза - наличие на вече сключен действителен договор за продажба, при който се налага корекция в изчисленията било заради отстраняване на фактическа грешка при посочване на квадратурата, било с цел справедлив еквивалент на платената цена с продадения имот.


Чисто формално погледнато, разликата в площта на обект в новострояща се сграда ще бъде пречка за обявяване на предварителния договор за окончателен, защото квадратурата е от съществените елементи, определящи предмета на продажбата и договореният предмет буквално е станал невъзможен за изпълнение. В повечето от случаите страните не биха желали разваляне на договора, което става по право. Купувачът не може да бъде задължен да плати повече и да получи нещо различно от договореното, но и продавачът, нищо, че в него се крие причината за изменението, не би трябвало да бъде задължен да даде по-голяма площ без някакво обезщетение. При запазване на договора и по-малка площ купувачът ще може да иска намаляване на цената на основата на чл. 89 от Закона за задълженията и договорите.

Автор: Адвокат Бисерка Маринова

 

 НОВИНИ

Съдбата на бизнес имотите в София за последната година

Рецесията наложи промяна в отношенията на наемния пазар.

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ

МАРМАРА ИМОТИ
град Бургас, ул. Ал. Стамболийки 52
тел. 0886089739
e-mail: info@marmaraestate.com